ČESKY DEUTSCH ENGLISH
MAKARSKA
 
 
Dalmacija - Hrvatska
 

          Makarska i njena okolica nisu bogati kulturnim i povijesnim znamenitostima, ali priroda koja okruzuje ovo podrucje zadivljujuce je ljepote. Od priobalja s plazama na koje se nadvisuju borove sume pa do vrhunaca planine Biokovo, sto se izdize nad gradom i okolicom tesko je izdvojiti dio kojem bi zasebno trebalo posvetiti paznju. Planina Biokovo, park prirode, zasigurno ce biti otkrice ljubiteljima planinarenja, alpinizma, pa cak i speleologije. Lovista bogata visokom divljaci ( mufloni, divokoze ) privlace lovce svih krajeva u nove avanture. Za one kod kojih je konformizam naglasen vrhunci Biokova su udaljeni samo jedan sat voznje automobilom. Asfaltnim putem moguce je doci do sv. Jure (1762 m) najviseg vrha u mediteranskom priobalnom pojasu, odakle se pruza vidik na biokovsko zaledje. Spustajuci se obroncima radoznalci ce vidjeti da se u podbiokovskim selima i danas zivi. Stare kamene kuce kriju davno zaboravljene mirise i okuse domaceg sira, prsuta, vina i rakija travarica.
           Na putu izmedju dva velika sredista hrvatskog dijela Jadrana, Splita (60 km-sjeverno) i Dubrovnika (120 km - juzno), s kojima je povezana Jadranskom cestom, kao i nedaleko od vjerskog sredista, Medjugorja, Makarska se neizbjezno posvetila turistickoj privredi. Zajedno s obliznjim mjestima (Brela, Baska Voda, Tucepi, Podgora, ..) cini glasovitu Makarsku rivijeru. Makarska je u mogucnosti turistima ponuditi smjestaj u sest hotela s 2500 postelja, autokampu i kucnoj radinosti s oko 15 000 postelja. Lijepi restorani s bogatom ponudom ukusnih jela, te brojni kafici i bifei tijekom ljetnih mjeseci postaju omiljena okupljalista. Za mlade i one koji se tako osjecaju tu su i nocni klubovi, a za romanticnije duse hoteli i restorani nude plesne akorde. Sportasima i rekreativcima je na raspolaganju Sportski centar sa stadionom i atletskom stazom te nekoliko pomocnih terena. Teniski centar nudi 10 tenis terena na otvorenom i 2 terena u dvoranama. Jedrilicarima i jahtasima makarska luka smjestena u zaljevu sto ga cine dva poluotoka, Sv. Petar i Osejava, nudi siguran vez kao i sve potrebne usluge.
          Makarska o svojoj najranijoj povijesti jos uvijek krije mnoge tajne. Rijetki nalazi iz antickih vremena samo potpiruju legende o ovom podrucju na raskrizju zemnih i pomorskih puteva. O novijoj povijesti svjedoci nekoliko znacajnijih gradjevina i institucija. Na gradskom sredisnjem trgu dominira crkva sv. Marka, sagradjena u 18. st. Samo srediste trga krasi spomenik fra Andriji Kacicu Miosicu, sveceniku i narodnom pjesniku koji je zivio u 18. st. Kip je izradio Ivan Rendic, a kopija kipa je postavljena u Zagrebu. Pored crkve nalazi se Mletacka cesma, takodjer iz 18. st. s najstarijim poznatim grbom grada. U sredistu grada je crkva sv. Filipa iz 18. st. lijepe barokne unutrasnjost. Na istocnom dijelu luke nalazi se Franjevacki samostan. Ustanovljen je 1518. g., a u ovom obliku je od 1614. g. U sklopu samostana je stara i nova crkva Uznesenja Blazene Djevice Marije. Samostan posjeduje vrijednu biblioteku, arhiv, zbirku umjetnina i inkunabula. Uz samostan je Malakoloski muzej kojeg je osnovao fra Jure Radic 1963. g., te Institut "Planina i more". Na poluotoku Sv. Petar nalazi se crkvica sv. Petra, sagradjena najvjerojatnije u 15. st. Stradala je u potresu 1962. g., a nedavno je obnovljena. Na zapadnom ulazu u grad nalazi se "Napoleonov spomenik" s pocetka 19. st. Osim Gradskog muzeja ljubitelji lijepih umjetnosti mogu posjetiti Galeriju "Antun Gojak" sa stalnom postavom djela iz ostavstine makarskog slikara. U galeriji "Dragicevic" akademskog slikara - graficara Igora Dragicevica kao uspomenu na lijepe trenutke provedene u Makarskoj mozete sebe obradovati grafikom s makarskim motivima.
          Makarska svojim prirodnim ljepotama nadmasuje kulturne znamenitosti, ali pravu vrijednost cine ljudi, veseli i otvorena srca.
          I dolazak samo jednom u ovaj grad zasigurno obecava i povratak.


Prema popisu iz 2001. godine Makarska broji 13.716 stanovnika.

Detaljnije obavijesti o gradu mozete dobiti od Turisticke zajednice Makarska:
telefon / fax: +385  21  612  002